Skip to main content

-Et ærefullt oppdrag

Photo: Tiina Suhonen

– Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å skape en monumental portrettstatue i bronse og granitt. Som teolog og biskop har Rosemarie Køhn vært banebrytende i Norge og på verdensbasis. Hun er folkets biskop, en personlighet som mange mennesker kjenner til og har meninger om. Som kunstner er det for det første en ære , men også veldig interessant å få lov til å portrettere en så inkluderende og kontroversiell person, forteller Merete.

Hun har selv en lang og imponerende merittliste. Utdannet ved Statens kunstakademi og med en mastergrad fra The New York Academy of Figurative Art . Hun har holdt en rekke separatutstillinger over hele verden, vunnet priser og laget portrettstatuer av personer som Per Sivle, Ingrid Wigernæs, Aase Nordmo Løvberg, Aung San Suu Kyi, Olav Selvaag, Henki Kolstad, Albert Nordengen med flere.

– For meg er det å skape et portrett i første rekke en øvelse i å lese en annen person. En ting er å gjengi en ytre fysiognomi, den gjenkjennbare faktoren. Det er interessant i seg selv, men det er i det psykologiske aspektet av et portrett at spenningen ligger og hvor en kunstnerisk nerve blottlegges, sier Merete Sejersted Bødtker.

Prosessen med å lage statuen av biskop Rose tar halvannet år. Etter godkjent gipsmodell, sveises statuens skjelett i stål, oppå dette modellerer Merete skulpturen i leire. Gipsmakeren lager så en gipsform som transporteres til øya Vega på Helgelandskysten hvor statuen blir støpt i deler i gips og fraktes til bronsestøperiet. Der lages det så nye former for et nytt utstøp i voks. I dette materialet kan Merete finpusse detaljene før voksen smeltes og statuen støpes i bronse. Dette skjer i mange deler som så sveises sammen, pusses og poleres. Statuen skal stå på sokkel av iddefjordsgranitt og lages i størrelse 1:1,3 slik at høyden inkludert sokkel nærmer seg tre meter.

– Roses bispekåpe er et vakkert kunstverk, og jeg skal gjøre mitt beste for å gjengi de vakre broderiene. Det er mange detaljer som skal på plass og det er et omfattende arbeid, så tiden er knapp frem til mai 2023, sier Merete.

Her kan du lese mer om Merete Sejersted Bodtker og se hennes arbeider:

Foto: Tiina Suhonen

Merete modellerer statuen av dikteren Per Sivle som nå står på Papirbredden ved Drammens biblioteket.